Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει.." στη σκιά του Ολύμπου!

Τον Γιάννη Παπαζαχαρία τον γνώρισα μέσα από το διαδίκτυο.
«Κολλημένος»  Λιτοχωρίτης, «άρρωστος» αρειανός, ανήσυχο πνεύμα μα πάνω απ’  όλα πολύ καλό παιδί.
Το καταλαβαίνεις από τη φωνή του, (μη φοβάσαι ποτέ ανθρώπους που γελάνε εύκολα) το διαβάζεις στο πρόσωπό του.
Οταν συζητούσαμε για την παρουσίαση του βιβλίου μου στο Λιτόχωρο και με ρωτούσε πως να το …σχεδιάσουμε, του είπα «κάνε ο,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Εγώ θα έρθω τη μέρα και στο μέρος που θα μου πείς…Και μην ανησυχείς, συνήθως …δικαιώνεται ο  τίτλος του βιβλίου!!!»
Ηταν, πράγματι, η πρώτη φορά που τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από ο,τι τα ….είχαμε  σχεδιάσει….



Εκπληξη πρώτη:
Ο Γιάννης γέμισε όλη την περιοχή με αφίσες για την εκδήλωση! Ούτε υποψήφιος να ήμουν! Και …έριξε τόσο τρέξιμο που ούτε δικό του να ήταν το βιβλίο! Πραγματικά ακούραστος!

Εκπληξη δεύτερη:
Το Baraki, στην Πλάκα Λιτοχώρου, που διάλεξε για να γίνει η παρουσίαση είναι ένα εξαιρετικό μέρος! Αν περνάτε, ειδικά τώρα το Καλοκαίρι, από την περιοχή σας προτείνω ανεπιφύλακτα να σταματήσετε για ένα ποτό ή για να κάνετε το μπάνιο σας! Δεν θα το μετανιώσετε!!! Ανετοι χώροι (μέχρι και δανειστική βιβλιοθήκη διαθέτει!!!), δροσιστικά ποτά και τέλεια εξυπηρέτηση! Και όλα αυτά, ενώ ακούτε ακόμα και το θόρυβο από τα κύματα που σκάνε στην αμμουδιά! Και από τη θάλασσα, αν στρέψετε το κεφάλι σας προς τον θεϊκό Ολυμπο, μπορεί και να δείτε τον νεφεληγερέτη Δία!

Εκπληξη τρίτη: ο Γιάννης διάλεξε να μείνουμε σ’ ένα ξενοδοχείο, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα, αν και έχω περάσει πολλές φορές από την περιοχή. Το Chalet Castelo! Μαγευτικό! Βρίσκεται κρεμασμένο στην κορυφή του Νέου Παντελεήμονα. Βγαίνεις στο μπαλκόνι και βλέπεις αυτό το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου με το Κάστρο του Πλαταμώνα να δεσπόζει στην περιοχή. Αριστερά σας προβάλλει  το βουνό των Θεών! Που αλλού θα τα βρείς όλα αυτά μαζεμένα;

Εκπληξη τέταρτη:
Τον Γιάννη τον είχε καταβάλλει μια απίστευτη αγωνία, αν θα έρθει αρκετός κόσμος, αλλά οι συμπατριώτες του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και τον τίμησαν δεόντως. Ο χώρος δεν γέμισε απλώς, αλλά υπήρχαν και …όρθιοι! Με χαρά μου είδα και πολλά νέα παιδιά! Και οι καλεσμένοι του, ένας κι ένας! Απορώ πως το κατάφερε!

 Εκπληξη Πέμπτη: οι ομιλητές. Την Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, βουλευτή της Ν.Δ. τη γνωρίζω και την εκτιμώ. Θεωρώ πως είναι από τους νέους πολιτικούς που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Εχουμε κοινούς γνωστούς, είμαστε φίλοι, οπότε δεν μου προκάλεσε έκπληξη η παρουσία της, ούτε ο λόγος της. Αν και εξεπλάγην που βρήκε το χρόνο να διαβάσει το βιβλίο και να μου κάνει και παρατηρήσεις.
Χάρηκα, όμως,  ιδιαιτέρως που γνώρισα τον Σωτήρη Μασταγκά, δεινό μελετητή της περιοχής και τον Μιχάλη Φαργκάνη με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση περί πυθαγόρειας αρμονίας!
Τέλος, η νηπιαγωγός Σοφία Διαμαντίδου, με συγκίνησε  διότι επέλεξε να διαβάσει μερικά από τα πιο αγαπημένα μου αποσπάσματα από το βιβλίο! Και τα απέδωσε τόσο καλά! Ευχαριστώ Σοφία!

Μετά την παρουσίαση είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους προσκεκλημένους.  Αγωνιούν για να την πατρίδα και την περιοχή τους, δικαίως διαμαρτύρονται για την γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί, αλλά κυρίως διψούν για ενημέρωση.
Κάθε φορά που φεύγω από την Αθήνα διαπιστώνω ο,τι την πραγματική Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει σε κάποιο χωριό του Εβρου, σε κάποια παροικία της Ομογένειας, στο Λιτόχωρο….

Από εκεί πρέπει να πάρουμε και πάλι από την αρχή το νήμα….

Θερμές, λοιπόν, ευχαριστίες στα «Ολύμπια Νέα» και στον Γιάννη Παπαζαχαρία.

Αυτή η εκδήλωση, απ’ ότι φαίνεται, ήταν η αρχή γιατί έπεται και συνέχεια με την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιατρόπουλου το «Ασανσέρ». Ο Ποιητής παρακολούθησε από το διαδίκτυο την εκδήλωση και  έδωσε το πράσινο φώς για το σχεδιασμό! Δήλωσα ήδη συμμετοχή!
Γιάννη, προχώρα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.