Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, αυτό του Κώστα Τριανταφυλλάκη*

Του Φώτη Σιούμπουρα

«Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει βρε Κώστα…Ή μάλλον αλλιώς τα είχες σχεδιάσει». Ήταν πριν οκτώ χρόνια όταν μόλις είχε λήξει –άδοξα- μια εκδοτική προσπάθεια επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κώστας Τριανταφυλλάκης. Όχι μόνο δεν είχε καμία ευθύνη για την κατάληξη της προσπάθειας αυτής, αλλά απεναντίας προσπάθησε και μόχθησε τόσο για να πετύχουν οι σχεδιασμοί του , που στο τέλος την «πλήρωσε» , αφού δεν του το επέτρεψαν «κάποιοι» , που σκέφτηκαν και ενήργησαν αλλιώς.. Και οποία μου έκπληξη όταν τα λόγια εκείνα που τότε είπαμε (και δεν ξέρω αν θυμόταν, γιατί η έμπνευσή του ήλθε από αλλού) τα είδα ως τίτλο στο πρώτο του βιβλίο. Κάτι συμπτώσεις σκέφτηκα κι άρχισα να το διαβάζω. Και το τέλειωσα με «μια ανάσα».

Το βιβλίο , « μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα» είναι συναρπαστικό και ο νέος συγγραφέας μια αποκάλυψη. Οι πρωταγωνιστές του, ο Ορέστης και η Μαριάννα, που ξεκίνησαν το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια από ένα χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960 αναζήτησαν μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης και της ήττας. Μπορεί στο τέλος να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν εξελίσσεται όπως την σχεδιάζεις, αλλά την έζησαν-ιδιαίτερα ο πρωταγωνιστής-, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη από νίκες και ήττες , από χαμένο έρωτα , χαρές και βάσανα, ελπίδα και δικαίωση και πάλι πίσω «ως την τελική μεγάλη νίκη».
Είναι πράγματι ιδιαίτερο αυτό το πρώτο βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη. Ένα έργο που κινείται ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, στην προσωπική ίσως εξομολόγηση και στις μαρτυρίες ζωής, στο όνειρο και στο ντοκουμέντο, με σπουδαία πλοκή, δράση, αφήγηση , γεμάτο εκπληκτικούς χαρακτήρες. Στο έργο αυτό ενώνονται η ποίηση και η μυθιστοριογραφία, το πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή, ο τύπος και η εξουσία, η προσφυγιά και η ξενιτιά , η χαρά και η πίκρα, η τρυφερή Ελλάδα του κάποτε με την σημερινή σκληρή πραγματικότητα, η νίκη με την ήττα, ο σχεδιασμός και το …αλλιώς. Ακριβώς όπως ήταν και είναι η ζωή.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ Σαββατοκύριακο» στις 2-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.