Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τριανταφυλλάκη στη Νέα Υόρκη


Η Ελλάδα του αιώνιου ταξιδιού αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη "Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει...", το οποίο παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, σε μια συμβολική εκδήλωση γραμμάτων και τεχνών, αλλά συνάμα προβληματισμού και επίκαιρων μηνυμάτων.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Δημητρίου, στελέχους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και δυναμικού μέλους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών.
Η παρουσίαση του βιβλίου είχε προγραμματιστεί από τον αποβιώσαντα και μάλιστα για να γίνει μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, της οποίας είχε διατελέσει δυο φορές πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής.
Έτσι, η εκδήλωση έγινε όπως είχε σχεδιάσει, τη Δευτέρα το βράδυ, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια, με συνδιοργανωτές την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης, τον Ελληνικό Σύνδεσμο του Νιου Τζέρσεϊ, το Ίδρυμα Ανιάτων και την Πανθρακική Ένωση Αμερικής, «Ορφέας».



Το βιβλίο
Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο Ορέστης και η Μαριάννα ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια από ένα μικρό χωριό στον Έβρο, τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Πέρα από προσωπικές διαδρομές, μέσα από εικόνες, πρόσωπα, διαλόγους, αναζητήσεις και προσδοκίες αποτυπώνονται οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων δεκαετιών σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με ένα κύριο συμπέρασμα: η ζωή δεν εξελίσσεται όπως τη σχεδιάζεις.

Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης, ο οποίος σπούδασε στην Πάντειο Σχολή και έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1979 μέχρι το 1990, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες) και διδακτορικές (Διεθνείς Σχέσεις) και σήμερα εργάζεται στην Ελλάδα ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, μίλησε πρώτα για την πολύχρονη φιλία του με τον Δημήτρη Δημητρίου, για τα αλησμόνητα στοιχεία της πληθωρικότητας του χαρακτήρα του, της δημιουργικότητας και του δυναμισμού του.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μπορεί να έφυγε νωρίς, αλλά έζησε γεμάτα χρόνια , αναζητώντας συνεχώς με άδολη αγάπη και γνήσιο πατριωτισμό τους δρόμους για το παλιό και το νέο ταξίδι. "Μέσα από το βιβλίο προσπάθησα να αναδείξω την Ελλάδα της αγνότητας και της ειλικρινείας που είχαμε γνωρίσει κάποτε ως παιδιά και νέοι" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι "ακολούθησε η Ελλάδα της μεταπολίτευσης που πολλοί ήθελαν να γίνουν εκατομμυριούχοι σε μια βραδιά και μετά τα όσα επακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας".

Οι ομιλητές
Για το βιβλίο και τους δυο φίλους (Κώστα Τριανταφυλλάκη και Δημήτρη Δημητρίου) που είχαν τη δική τους συμβολή στα δρώμενα της Ομογένειας, κυρίως μέσα από τη δράση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, μίλησαν ο συντονιστής της εκδήλωσης δρ. Πάνος Σταυριανίδης (καθηγητής Μάνατζμεντ και στέλεχος ομογενειακών φορέων), ο δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης (καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και πρόεδρος του Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά «Παναγία Σουμελά»), ο δρ. Νικόλας Γεωργαντζάς (καθηγητής Μάνατζμεντ) και η δικηγόρος Μάγκυ Σταυριανίδη (διοικητικό στέλεχος Ανθρωπίνου Δυναμικού φαρμακευτικής εταιρίας).

Επίσης, μίλησαν ο συμφοιτητής του συγγραφέα, Δημήτρης Φίλιος  (πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» και αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό "Κόσμος FM"), ο γνωστός δημοσιογράφος της Ομογένειας Πανίκος Παναγιώτου, 
ο Πάνος Αδαμόπουλος (πρόεδρος Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης), ο Δημήτρης Καλαμαράς (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος Ιδρύματος Ανιάτων), ο Βασίλης Τσιφτσής (πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης «Ορφέας»), ο Χρήστος Βουρνάς (αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας) και ο Ντίνος Ράλλης (πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως).

Η σύζυγος του εκλιπόντα, Αθηνά Δημητρίου, με συγκινησιακή φόρτιση ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι τα όσα ακούστηκαν για την προσφορά του συζύγου της στον Ελληνισμό αποτελούν το "καλύτερο μνημόσυνο", ενώ το βιβλίο την "καλύτερη μαρτυρία" για μια δυνατή φιλία και για ένα πάθος μοναδικό για την Ελλάδα και καθετί ελληνικό.

Στα ενδιάμεσα των ομιλιών-χαιρετισμών, η δικηγόρος Ουρανία Ζερβομπεάκου, διάβασε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Τέλος, το κοινό καταχειροκρότησε την πολυβραβευμένη πιανίστρια, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και υποψήφια διδάκτωρ στο New England Conservatory of Music, Αθηνά Αδαμοπούλου, η οποία εκτέλεσε κομμάτια κλασικής και σύγχρονης μουσικής, από Σοπέν και Μπετόβεν, μέχρι Μανώλη Χιώτη και Σάιμον & Γκαρφάνκελ.

Πηγές: H φωτογραφία είναι από την ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ"
το κείμενο βασίζεται σε πληροφορίες από το ΑΠΕ και τη εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.