Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

"Αλλιως τα είχαμε σχεδιάσει": ένα άλλο είδος μυθιστορήματος!

του Ορέστη Καλογήρου*
Αγαπητέ κ.  Τριανταφυλλάκη,
Ευχαριστώ θερμά  για την τιμή που μου κάνατε να μου στείλετε το βιβλίο σας   «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει» και μάλιστα με αφιέρωσή σας. 
Ως  αναγνώστης  -και όχι  ως κριτικός, άλλωστε δεν είμαι ειδικός  για  κάτι τέτοιο-  διέκρινα στην διαδρομή  της ανάγνωσης στοιχεία  που μ’  εντυπωσίασαν,  των οποίων θα  ήθελα να  σας  καταστήσω κοινωνό .
Γιατί,  ενώ με το  σημείωμά  σας,  στην τελευταία     σελίδα  του εξώφυλλου,   προδιαθέτετε   τον  αναγνώστη   ότι  το  βιβλίο  σας  αυτό αφορά «μία  μυθιστορηματική αφήγηση»  ,  τουτέστιν    ένα ακόμη «μυθιστόρημα»  ,  ο  αναγνώστης (εγώ τουλάχιστον  που δεν είμαι και λόγω   της δομής τους φίλος  των διηγημάτων)  ανακαλύπτει  ένα καινούργιο είδος. 
Και  τούτο, γιατί οι  καταγραφές  σας  δεν είναι ευθύγραμμες. Πηγαινοέρχονται  σε παλαιότερα  και  νεώτερα  γεγονότα   και  δίδουν  σε επάλληλα  γεγονότα   του   τότε  και  του ύστερα     τις  σταθερές ,  ώστε  οι  αντιστοιχίσεις    και   οι  συσχετίσεις   να   είναι  ερμηνευτικές   και όχι    παρερμηνευτικές    γεγονότων  και καταστάσεων.  Δεν   παραλείπω   να   σημειώσω  τις    μικρές   προτάσεις,  που  διακρίνουν  το   πόνημά    σας   και  απαλλάσσουν   τον  αναγνώστη  από  την   επανάληψη  για την  κατανόηση  του   νοήματός   τους.  
Ειλικρινά  εντυπωσιάστηκα   από   τις   λογοτεχνικές  αρετές που  αναδεικνύει   η πέννα    σας   και  αποκτά   άλλες  διαστάσεις.
 Σας    εύχομαι  καλή  υγεία   που θα  σας  επιτρέψει                                                        να    συνεχίσετε  ανάλογες   πνευματικές    επιδόσεις.-
                       
 Ο κ. Ορέστης Καλογήρου είναι Νομικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.