Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

"Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει..."


Ο υπογράφων είναι …βιβλιοφάγος, όχι ..βιβλιοκριτικός! Οπότε το κείμενο που ακολουθεί είναι ενός αναγνώστη και όχι ενός κριτικού.
Ας με …συγχωρήσουν οι ..κριτικοί, που μπαίνω στα χωράφιά τους!
Ο λόγος, το βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη,  με τίτλο «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει….»
Να αρχίσω από τον τίτλο. Θεωρώ μας αφορά όλους ή τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς γιατί  μάλλον ….αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει, ή όπως λέει και το τραγούδι «εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει…»
Όντως, το βιβλίο, μέσα από τις διαδρομές των ηρώων του, αυτό  καταγράφει, όχι όμως με  πεσιμιστική διάθεση, αλλά μάλλον το αντίθετο. Οι πρωταγωνιστές του αναζητούν την πραγμάτωση των ονείρων τους, παρά τις αναποδιές και τα προβλήματα, μένουν όρθιοι αναζητώντας τη δικαίωση.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο με τρόπο έξυπνο και λόγο σύγχρονο. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο βιβλία σε ένα!
Από τη μια είναι οι μικρές και μεγάλες ιστορίες των πρωταγωνιστών τους οποίους ο συγγραφέας τοποθετεί στον Έβρο, αλλά δεν τους αφήνει εκεί. Δηλαδή η ιστορία δεν είναι στατική. Από τον Έβρο έρχεται στην Αθήνα, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει στα βουνά της Ηπείρου και επιστρέφει στις πεδιάδες του Έβρου, κάνει μια σύντομη στάση στην Αλεξάνδρεια και  επιστρέφει  πάλι στην Αθήνα.
Ο συγγραφέας  μας φέρνει μνήμες  αλλά και ιστορίες από την  Ελλάδα του 60, από την Αθήνα του 70,  από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, αλλά  και την Ελλάδα του… ευρώ!
Όλα αυτά μέσα από τις εμπειρίες των ηρώων του. Εμπειρίες, για τη ζωή και το θάνατο, τη φιλία και την προδοσία, τον  έρωτα και την απογοήτευση που, σε ορισμένες περιπτώσεις,  θυμίζουν σκηνές από αρχαία τραγωδία.
Πρόκειται για ένα βιβλίο πλούσιο σε εικόνες και γεμάτο Ελλάδα.
Όμως, παράλληλα, ο Κώστας Τριανταφυλλάκης περιγράφει και αναδεικνύει μικρές και μεγάλες ιστορίες διαπλοκής στην Ελλάδα, τις οποίες όλοι έχουμε ακούσει.
Με αφορμή το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» του 1999 αφηγείται,  με τρόπο κατανοητό για τον καθένα, πως επιχειρηματικά, εκδοτικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα  συγκρούονται αμείλικτα, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Πώς κτίζονται καριέρες επί πτωμάτων. Ο αδυσώπητος κόσμος των επιχειρήσεων προβάλει ανάγλυφα, χωρίς περιττά φτιασίδια!
Από την άποψη αυτή το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα πολιτικό- οικονομικό, αλλά και δικαστικό θρίλερ!
Το βιβλίο του Κώστα Τριανταφυλλάκη έχει και μια άλλη πρωτοτυπία. Μερικά κεφάλαιά του έχουν σχετική αυτονομία από την κεντρική πλοκή του έργου, άρα μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα.
Κλείνοντας, ήθελα να προσθέσω ότι το  «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει…» είναι ένα βιβλίο που υμνεί στη ζωή.  Σ’ αυτόν τον «κόσμο τον μικρό, τον Μέγα», ο άνθρωπος είναι το μέτρο του!
FactorX
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.