Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

«Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει»: ένα πληθωρικό μυθιστόρημα, γραμμένο «δυτικά του ποταμού Έβρου»


Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει γιατί αλλιώς τα είχαμε ονειρευτεί: από την πρώτη επαφή με γυναίκα μέχρι τις σπουδές, την καριέρα, τα χρήματα. Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης μας προσφέρει ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με αναρίθμητες εικόνες, την ανθρώπινη πλευρά της Ελλάδας του ’60, την πορεία ανέλιξης όσων δεν μπήκαν στη ζωή και την παραγωγή από τη βασιλική πόρτα, τα «κατορθώματα» των δεκαετιών της Μεταπολίτευσης. Και καίρια μας ωθεί να απαριθμήσουμε πόσες φορές αποτύχαμε οικτρά ακολουθώντας την πεπατημένη, τη «φωνή της λογικής» και πόσες φορές πετύχαμε κάτι μικρό ή μεγάλο, ανέλπιστα, τυχαία, συγκυριακά.

Όταν κάποια στιγμή μετά τα παιδικά χρόνια, τους εφηβικούς έρωτες, τις πενθήμερες σχολικές αποβολές, τις σπουδές στην ημεδαπή και αλλοδαπή, έρχεται η ώρα που όλοι μας φάγαμε την “τυρόπιτα” της καριέρας, των υψηλών απολαβών, της ανέλιξης, της κοινωνικής καταξίωσης. Πίσω από κάθε μεγαλεπήβολο επιχειρηματικό σχέδιο στην Ελλάδα της εποχής εκείνης κρύβεται και μια μικρή ή μεγάλη διαπλοκή. Πολλά από αυτά έχουν αντλήσει κεφάλαια από τη χρηματιστηριακή φούσκα του σωτήριου έτους 1999…Αλλά κάθε ενέργεια αφήνει πίσω της ίχνη. Και κάθε παράλειψη αμφιβολίες…
Οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μεγαλοαπατεώνες που μετήλθαν του «νεοελληνικού τρόπου» για να γιγαντωθούν ξαφνικά. Στο τέλος της πορείας ενδέχεται να τους περιμένει η μεγάλη κατηφόρα. Στο σημείο αυτό το βιβλίο γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Ορέστης θα συνδιαλέγεται σε όλη τη διάρκεια της πορείας του με το παρελθόν του, με τις αναμνήσεις του από το μικρό και ταπεινό χωριό δυτικά του ποταμού Έβρου.
Δύο φορές μετανάστης, μία στην Αθήνα και μία στη Νέα Υόρκη, σπουδάζει, εργάζεται σκληρά, γνωρίζει απίθανους ανθρώπους, πετυχαίνει στη ζωή επαγγελματικά.
Κι όμως θα έλθει η στιγμή που οι άνθρωποι της πιάτσας, οι καταφερτζήδες, οι αετονύχηδες, τα «λαμόγια», θα τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί.
Σε προσωπικό επίπεδο, ο ήρωας μας θα περιμένει δεκαετίες -την ίδια γυναίκα- για να ζήσει τα κομμάτια της ευτυχίας που στερήθηκε, δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με το τραγικό γεγονός του γιου που τόσο νωρίς έχασε.
Τελικά μια χαρά τα είχαμε σχεδιάσει, αλλά όλα τα πλάνα σκοντάφτουν πάνω στους ανθρώπους που πάντοτε είναι απρόβλεπτοι: είτε μας εκπλήσσουν αρνητικά, με τη μοχθηρία, την αλαζονεία και τα συμπλέγματα που κρύβουν μέσα τους, είτε μας συμπαρίστανται, μας σώζουν και δίνουν ευκαιρίες ζωής.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο ορθολογισμός μας πάει περίπατο…
Και «αλλιώς να τα είχαμε σχεδιάσει» δηλαδή, πάλι λάθος θα κάναμε…
Στις σελίδες του εξαιρετικού βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει ανθρώπους για να ταυτιστεί, καταστάσεις που έχει ζήσει, συναισθήματα που έχει νιώσει.
Ο Κ. Τριανταφυλλάκης με την άρτια συγγραφική του ματιά, μας επεφύλασσε μια τεράστια έκπληξη, δίνοντας μας ένα πραγματικά πληθωρικό μυθιστόρημα…
Μικρός Οδυσσέας
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.