Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Strange Attractor για το βιβλίο

Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης είναι διαδικτυακός αλλά και προσωπικός μου φίλος, και επιπλέον πολυπράγμων αρθρογράφος, που όπως κι εγώ, έτσι κι αυτός γράφει τις διάφορες απόψεις του με ψευδώνυμο. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Και εκτός από όλα τα άλλα που κάνει, είναι παράλληλα και «νεόκοπος» συγγραφέας.
Μάλιστα, το πρώτο του βιβλίο «Αλλιώς τα Είχαμε Σχεδιάσει», εκδόθηκε πρόσφατα από τον ΙΑΝΟ, και πάει … σφαίρα.

Και επειδή έχω κι εγώ δυο βιβλία αφημένα στη μέση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζω πολύ καλά το πόση πειθαρχία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο (λογοτεχνικό) εγχείρημα, και επιπλέον να εκδοθεί!
Πάντα θα θυμάμαι την περίπτωση του Κώστα Ταχτσή, που όπως είχα διαβάσει κάποτε, τον απέρριψαν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, ώσπου στο τέλος αναγκάστηκε να πληρώσει από μόνος του την έκδοση του κλασικού πλέον «Το Τρίτο Στεφάνι»!
Το βιβλίο όμως του Κώστα εκδόθηκε, και είναι καλό! Πολύ καλό…
Στην ουσία είναι μια εκτενής μυθιστορηματική αφήγηση των ζωών διάφορων ανθρώπων, που όμως στην άναρχη πορεία των γεγονότων συνδέονται και διαπλέκονται, μέσα από καταστάσεις και συγκυρίες, που άλλες τις διαμορφώνουν οι ίδιοι, και άλλες διαμορφώνουν αυτούς.
Ένα ανθρώπινο χάος δηλαδή, που από μέσα του αναδύεται μια τάξη.
Ένας παράξενος ελκυστής, που με την συγγραφή του Κώστα μας φανερώνεται αργά αργά, διδάσκοντάς μας πολύτιμα μαθήματα, κυρίως για την ματαιότητα της στόχευσης της κορυφής.
Μια πραγματικότητα που αλληλεπιδρά με έναν μύθο, μέσα από την βιωματική γραφή του Κώστα, που έχει ζήσει πολλά, και έχει καταλάβει ακόμη περισσότερα.
Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καθημερινοί άνθρωποι, που πέτυχαν να αγγίξουν την κορυφή που στόχευσαν, την επαγγελματική καταξίωση, κλπ αλλά που απέτυχαν να βρουν την εσωτερική γαλήνη που δικαιούνταν, και που άξιζαν, ως την ώρα που όμως ήταν ήδη πολύ αργά.
Μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές χρημάτων, εταιριών, εξουσίας, πισώπλατων μαχαιρωμάτων και καθημερινότητας, ο καθένας έχτισε, μόνο για να δει στο τέλος το οικοδόμημα του να καταρρέει, θυμίζοντας του (αλλά κι εμάς) την ματαιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Μια ματαιότητα που χαρακτηρίζει την ύπαρξη, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από ιδανικά και από αξίες.
Δεν θα πω περισσότερα.
Διαβάστε το βιβλίο…
Είναι καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.