Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο. Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια… Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις…

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Ορθογράφος στην παρουσίαση του βιβλίου


Σύσσωμος ο Ορθογράφος (πλην του αηθαλούς Strange που έμεινε πίσω να βαστάει τ' άρματα) παραβρέθηκε στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη στον Ιανό της Αθήνας για την παρουσίαση του βιβλίου του καλού μας φίλου Κώστα Τριανταφυλλάκη "Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει...", την οποία και σας είχαμε προαναγγείλει πριν λίγο καιρό.

Ένα ζωντανό κοινό με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου γέμισε ασφυκτικά το καφέ του πρώτου ορόφου του Ιανού για να απολαύσει μια πραγματικά ευχάριστη και "γεμάτη" εκδήλωση.

Τον συγγραφέα τίμησαν με τα λόγια τους ο εξαίρετος συγγραφέας και δημοσιογράφος κος Διαμαντής Μπασαντής, ο πάντα πληθωρικός αγαπημένος μας ποιητής κος Δημήτρης Ιατρόπουλος και μια ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο "δικός μας" Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ το πάνελ των ομιλητών συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος κα Τριανταφύλλου.

Ανάμεσα στις ομιλίες, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν την αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό κα Μαρία Ακριβοπούλου.


Καλλιόπη Βέττα και Δημήτρης Δήμητσας
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε συντόνισε ο στιχουργός, και επίσης μέλος του Ορθογράφου, Δημήτρης Δήμητσας και την αίθουσα "έντυσαν" με τις φωνές τους ο μεγάλος Μανώλης Μητσιάς, η εξαιρετικά ταλαντούχος κα Καλλιόπη Βέττα και ο σημαντικότατος καλλιτέχνης του δημοτικού μας τραγουδιού κος Χρόνης Αηδονίδης, υπό τις μελωδίες του πιάνου από τον μαέστρο Γιάννη Ιωάννου.

Και για όσους αναρωτιέστε για τον τίτλο του άρθρου, ανήκει στον ποιητή κο Ιατρόπουλο και πρόκειται για τον ορισμό που δίνει στο "χειροκρότημα", το οποίο και εισέπραξαν ο ίδιος και οι υπόλοιποι συντελεστές της παρουσίασης, με πρώτο φυσικά το συγγραφέα, κατά ριπάς.

TopGunZ, στον Ορθογράφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.